Najboljše dveh svetov

Najboljše dveh svetov

Novi Mondeo Hybrid uporablja dva vira energije: konvencionalni motor z gorivom in električni motor, ki ga poganja baterija. Sistem samodejno preklopi med pogonskimi sklopi ali uporablja kombinacijo obeh, da zagotovi popolno mešanico moči in učinkovitosti. Celoten sistem postane še bolj učinkovit, saj regenerativno zaviranje zajame do 90% energije, ki se običajno izgubi zaradi tornih zavor - energija se tako reciklira in napolni visokonapetostno baterijo.

Preverite več o modelu Mondeo Hybrid >>

Bolj prefinjen način vožnje

Bolj prefinjen način vožnje

Novi Ford Mondeo je opremljen z naprednimi tehnologijami, ki vam olajšajo življenje. Nekateri sistemi, kot so prilagodljiv radarski tempomat z nastavljivim omejevalnikom hitrosti in sistem za vzdrževanje voznega pasu, nenehno spremljajo in se odzivajo na spremembe cestnih razmer, prometa in vaše vožnje. Druge uporabne funkcije, vključno s sistemom za pomoč pri zagonu in aktivnim sistemom za pomoč pri parkiranju, zagotavljajo vožnjo brez stresa.

 Uživajte v vsakem potovanju

Uživajte v vsakem potovanju

Novi Ford Mondeo uporablja številne pametne tehnologije in inteligentni dizajn, da boste vi in ​​vaši potniki kar najbolje preživeli vsako vožnjo. Od prilagodljive ambientalne razsvetljave, ki ustreza vašemu razpoloženju, avtomatskemu nadzoru temperature in celo sprednjim masažnim sedežem … Vsaka podrobnost je zasnovana tako, da bo vaša vožnja čim bolj sproščena in prijetna. Novi Mondeo Hibrid pa ima sedaj več prostora za vašo prtljago kot kdajkoli prej.

Moč, ki si jo želite, in učinkovitost, ki jo potrebujete

Moč, ki si jo želite, in učinkovitost, ki jo potrebujete

Novi Ford Mondeo je na voljo z vrsto močnih in varčnih motorjev, ki jih dopolnjuje 8-stopenjski avtomatski ali 6-stopenjski ročni menjalnik. Izbirate lahko med hibridnim motorjem, naprednim bencinskim motorjem EcoBoost ali motorjem na dizelski pogon EcoBlue - vsak zagotavlja želeno moč in učinkovitost, ki jo potrebujete od vašega vozila.

Pametna tehnologija za vašo varnost

Pametna tehnologija za vašo varnost

Novi Ford Mondeo je opremljen z naprednimi varnostnimi sistemi, ki pomagajo varovati vaše potnike in druge udeležence v prometu. Nekatere tehnologije, vključno s sistemom za preprečevanje trka z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, lahko proaktivno pomagajo preprečiti številne incidente. Medtem ko napredni sistem zračnih blazin v vozilu, pomaga varovati potnike v primeru nesreče.

Izkusite popolno vožnjo

Novi Mondeo je opremljen z naprednimi tehnologijami, ki vam olajšajo življenje. Nekateri sistemi, kot so prilagodljiv tempomat s sistemom Stop in Go in sistem za vzdrževanje voznega pasu, nenehno spremljajo in se odzivajo na spremembe cestnih razmer in prometa. Druge uporabne funkcije, vključno s sistemom za pomoč pri zagonu in aktivnim sistemom za pomoč pri parkiranju, zagotavljajo izjemno doživetje vožnje brez stresa.

Tempomat, ki se samodejno ustavi in ​​ponovno zažene vaš Mondeo

Tempomat, ki se samodejno ustavi in ​​ponovno zažene vaš Mondeo

Prilagodljiv radarski tempomat vam omogoča, da izberete hitrost, ki jo želite vzdrževati, če tipalo pred vami zazna vozilo, bo avtomobil upočasnil, da ohrani predhodno nastavljeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti.

Prilagodljiv tempomat pri vozilih z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom vključuje tudi funkcijo Stop&Go, ki omogoča, da se vozilo popolnoma ustavi in nato ponovno samodejno spelje, če se je ustavilo samo za kratek čas.

LED dnevne luči za boljšo vidljivost in lepši izgled

LED dnevne luči za boljšo vidljivost in lepši izgled

LED-luči v žarometih zagotavljajo natančno padanje svetlobnega snopa, njihova intenzivna naravna svetloba pa skrbi za izjemno osvetlitev. Del opreme so tudi LED dnevne luči. Tradicionalne smerne utripalke nadomeščajo smerniki iz LED trakov, ki se osvetlijo zaporedno, tako da jih drugi vozniki takoj opazijo.

Sistem, ki vam pomaga ostati na pravem voznem pasu

Sistem, ki vam pomaga ostati na pravem voznem pasu

Sistem za ohranjanje voznega pasu uporablja prednjo kamero, da zazna, ali nenamerno drsite s svojega voznega pasu. Sistem vas nato opozori s tresenjem volana in vizualnim opozorilom. Če se na to odzovete prepočasi ali se sploh ne odzovete, vam sistem za ohranjanje voznega pasu lahko ponudi pomoč pri krmiljenju, da vas varno zapelje nazaj na pravi vozni pas. Tehnologija je zasnovana za večpasovne ceste (na primer avtoceste), tako da se bo samodejno izklopila pri hitrostih pod 65 km/h, lahko pa jo izklopite tudi ročno.

Parkiranje še nikoli ni bilo lažje

Parkiranje še nikoli ni bilo lažje

Aktivna pomoč pri parkiranju vas lahko usmeri v paralelna in pravokotna parkirna mesta. Sistem lahko samodejno parkira v paralelne prostore, ki so samo 20% daljši kot vaše vozilo. Preprosto pritisnite gumb in senzorji tega inovativnega sistema poiščejo ustrezen prostor, ko se zapeljete mimo parkirnih prostorov. Potem vas sistem samodejno usmerja, medtem ko vse, kar morate storiti je bremzati, pospeševati ter prestavljati po navodilih na zaslonu in zvočnih signalih. Sistem je zasnovan tako, da vam pomaga na enak način priti iz parkirnega prostora.

Samozavest v spremenljivih pogojih

Samozavest v spremenljivih pogojih

Inteligentni sistem AWD lahko določi, koliko oprijema, ravnotežja v zavojih in odzivnosti je potrebno v mokrih, suhih ali ledenih razmerah in na raznolikih terenih. Tehnologija je sposobna poslati pogon na prednjo ali zadnjo os glede na potrebe. Sistem „navora na zahtevo“ zagotavlja izjemno vodljivost in večjo učinkovitost.

Napredno vzmetenje za optimalno upravljanje

Napredno vzmetenje za optimalno upravljanje

Mondeo ima prilagodljivo zadnje vzmetenje z več členi. Ta napredni sistem je glede na potrebe vožnje lahek, tog in popolnoma uglašen, za odlično odzivnost, nadzor in kakovost vožnje.

Tehnologija, ki vidi česar vi ne opazite

Tehnologija, ki vidi česar vi ne opazite

Informacijski sistem za opozarnjanje na vozila v mrtvem kotu uporablja radarska tipala za zaznavanje vozil, ki jih zaradi mrtve točke v vozilu ne opazite. Nahajajo se na obeh straneh vašega Mondea in vas opozarjajo z oranžno lučko, ki je dobro vidna na zunanjem ogledalu na isti strani.

Vidi prometne znake, ki jih vi spregledate

Vidi prometne znake, ki jih vi spregledate

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov zaznava trajno ali začasn prometno signalizacijo ob cestišču ali nad njim. Na instrumentalni plošči se pokaže simbol z oznako omejitve hitrosti ali prepovedjo prehitevanja in se prilagaja dejanskim spremembam omejitev.

Prilagodljiv radarski tempomat z nastavljivim omejevalnikom hitrosti

Prilagodljiv radarski tempomat z nastavljivim omejevalnikom hitrosti

S prilagodljivim tempomatom (ACC) lahko izbirate hitrost, s katero želite voziti, in sistem jo bo ohranjal. Če vgrajeno zaznavalo pred vami zazna vozilo, bo avtomobil upočasnil, da ohrani predhodno določeno razdaljo. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem pospeši do izbrane hitrosti. Funkcija opozarjanja na možnost naleta je tehnologija, ki je del prilagodljivega tempomata in je zasnovana tako, da vas opozori, če se preveč približate vozilu pred sebo

Pomaga vam videti, ne da bi zaslepili druge

Pomaga vam videti, ne da bi zaslepili druge

Uporabna funkcija pri nočnih vožnjah začasno zasenči dolge luči, če zazna vozila, ki vozijo naproti ali so pred vami na istem voznem pasu, da tako prepreči slepljenje drugih voznikov. Ko je pot prosta, sistem ponovno samodejno vključi dolge luči za najboljšo vidljivost.

Aktivna pomoč pri krmiljenju se odzove v vsaki situaciji

Aktivna pomoč pri krmiljenju se odzove v vsaki situaciji

Električni servoojačevalnik krmiljenja (EPAS) samodejno prilagaja svoje delovanje hitrosti in voznim pogojem. Pri vožnji z nizko hitrostjo sistem poskrbi, da lahko volan obračate lahkotneje, s čimer zagotovi boljšo okretnost. Pri vožnji z višjimi hitrostmi, ko potrebujete več nadzora, pa krmiljenje postane nekoliko trše. Sistem EPAS zdaj z nadzorom proti zdrsu upošteva tudi bočni veter in ostale vozne pogoje, medtem ko aktivna pomoč proti tresenju volana zmanjšuje neželene vibracije na volanskem obroču.

Dodaten nadzor med speljevanjem v klancu

Dodaten nadzor med speljevanjem v klancu

Sistem kratek čas prepreči, da bi pri speljevanju na klancu začeli drseti nazaj ali naprej. Deluje tako, da ohrani pritisk na zavore dodatne 2,5 sekunde ter vam tako daje več časa in nadzora, ko prestavite nogo s stopalke za zavoro na stopalko za plin. Uporaben je tudi pri ustavljanju in speljevanju na spolzkih podlagah.

Za lažjo in varnejšo vzvratno vožnjo

Za lažjo in varnejšo vzvratno vožnjo

Priklopniki, kolesa, stebrički, nizki zidovi … Kamera na zadnjem delu vozila prikazuje, kaj se nahaja za vozilom. Zaslon, vgrajen v sredinsko konzolo poleg razkrivanja predmetov, ki jih lahko spregledate, prikazuje navidezne linije, ki vam olajšujajo parkiranje. Vzvratna kamera se samodejno vklopi, ko izberete vzvratno prestavo.

Uporabnost in tehnologija, ki delata za vas

Novi Ford Mondeo uporablja številne pametne tehnologije in inteligentno zasnovane funkcionalnosti, da boste vi in vaši potniki kar najbolje izkoristili vsak potovanje. Od prilagodljive ambientne razsvetljave, ki ustreza vašemu razpoloženju, avtomatskemu nadzoru temperature in celo masažnim sedežem z nastavljivimi opornimi točkami … Vsaka podrobnost je zasnovana tako, da bo vaša pot sproščujoča in umirjena. Novi Mondeo v karavanski različici ima sedaj več prostora za vašo prtljago kot kdajkoli prej.

Ko se združita praktičnost in učinkovitost

Ko se združita praktičnost in učinkovitost

Zaradi večjih akumulatorjev večina hibridnih vozil žrtvuje svoj prtljažni prostor. Toda zahvaljujoč pametnemu dizajnu in inteligentni zasnovi je novi Mondeo karavan drugačen: ima ves prostor, ki ga potrebujete. Pravzaprav je v prtljažniku kar 1,508 l prostora. Ravno dno prtljažnika zagotavlja preprosto nakladanje in razkladanje vašega prtljage.

Prostoročno upravljanje s SYNC 3

Prostoročno upravljanje s SYNC 3

Ford SYNC 3 je najnaprednejši multimedijski umesnik - omogoča vam, da z intuitivnimi glasovnimi ukazi* ali prek velikega barvnega zaslona na dotik ostanete povezani in upravljate svoj telefon, glasbo, navigacijski sistem in  klimatsko napravo. Podpira tudi AppleCarPlay in Android Auto.

* v angleškem jeziku

Prostoročno odpiranje in zapiranje vrat prtljažnika

Prostoročno odpiranje in zapiranje vrat prtljažnika

Ta praktični sistem pomaga pri nalaganju in razkladanju vašega Mondea, kadar imate polne roke. Vrata prtljažnika se samodejno odprejo ali zaprejo s pritiskom na gumb ali z zamahom z nogo pod odbijačem. 

Nastavite temperaturo, ki vam ustreza

Nastavite temperaturo, ki vam ustreza

Zmogljiv klimatski sistem skrbi, da vam bo zmeraj ravno prav toplo oziroma hladno. Vgrajena je dvopodročna elektronska klimatska naprava s samodejnim uravnavanjem temperature, ki vam omogoča, da izberete temperaturi, ki ustrezata vam in vašemu sopotniku.

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Brisalci, ki se samodejno prilagajajo dežju

Brisalci s pomočjo senzorjev začnejo delovati, ko na vašem vetrobranskem steklu zaznavajo vlago in tudi prilagodijo hitrost delovanja. Izberete lahko med različnimi stopnjami občutljivosti, ki določajo mejo, koliko vlage lahko nastane, preden se brisalci aktivirajo.

Stranska gledala, ki se zaščitijo sama

Stranska gledala, ki se zaščitijo sama

Da bi se izognili nenamerni škodi, se zložljiva vzvratna ogledala preklopijo navznoter, ko se vozilo ugasne. V vzvratna ogledala so integrirani tudi stilsko dovršeni smerniki, ki bodo ob poklopu ogledal prav tako zaščiteni pred udarci.

S funkcijo Quickclear hitro odtalite vetrobransko steklo

S funkcijo Quickclear hitro odtalite vetrobransko steklo

Ta inteligentna funkcija je zasnovana za to, da vas v ledenih jutrih spravi hitreje na pot. Preprosto pritisnite gumb in ultra tanka vlakna se ogrejejo in odmrznejo ter tako odrosijo vaše vetrobransko steklo in odmrznejo brisalce. Sistem začne delovati v nekaj sekundah, celo pri temperaturah pod ničlo.

Panoramska streha za več naravne svetlobe

Panoramska streha za več naravne svetlobe

S pritiskom na gumb boste odprli elektronsko strešno okno - tako bo naravna svetloba vstopila skozi panoramsko streho.

Veliko možnosti za zabavo

Veliko možnosti za zabavo

Izberite napredni Sonyjev navigacijski sistem s sistemom DAB z 12 visoko zmogljivimi zvočniki.

Nastavite osvetlitev glede na vaše razpoloženje

Nastavite osvetlitev glede na vaše razpoloženje

V notranjost vozila dodajte prefinjen barvni ton, ki ga lahko usklajujete s svojim razpoloženjem.

Brezskrbna skupna raba vozila s funkcionalnostjo MyKey®

Brezskrbna skupna raba vozila s funkcionalnostjo MyKey®

Funkcija Ford MyKey® vam omogoča, da nastavite največjo hitrost, opozorilnik za uporabo varnostnega  pasu in celo glasnost zvočnega sistema. Tehnologija vam zagotavlja večjo brezskrbnost, če vozilo prepustite prijatelju ali družinskemu članu, saj lahko programirate omejitve, ki veljajo za izbrani ključ: Ford MyKey®. 'Skrbniški' ključ brez omejitev varno shranite zase, za druge pa lahko izberete celo več ključev.

Sedeži, ki nudijo dodatno podporo… in masažo

Sedeži, ki nudijo dodatno podporo… in masažo

Za voznika in sovoznika sta poleg gretja in hlajenja sedežev na voljo tudi sedeži z več opornimi točkami za vaš hrbet. Električno nastavljivi sedeži nudijo dodatno podporo tam, kjer jo potrebujete, dodatna funkcionalnost vam lahko nudijo celo masažo, ki vam pomaga ostati bolj spočiti tudi na daljših potovanjih.

Inovativna sredinska konzola, kjer lahko nadzorujete vse

Inovativna sredinska konzola, kjer lahko nadzorujete vse

Napredna večnamenska sredinska konzola vam omogoča nadzor nad številnimi sistemi vozila na enem mestu. Vse funkcije so jasno prikazane na zaslonu ali na preostanku konzole, do določenih pa lahko dostopate tudi preko gumbov na volanu.

Moč, ki ne izpodbija učinkovitosti

Novi Ford Mondeo vas bo razveselil z naborom zmogljivih in učinkovitih motorjev ter vrsto inteligentnih tehnologij. Rezultat: navdušujoča zmogljivost in odlična voznost. Izbirate lahko med hibridnim pogonom, naprednim bencinom ali dizelskim motorjem, ki zagotavljajo želeno moč in učinkovitost, ki jo potrebujete. Kombinacija pametnega oblikovanja in naprednega inženirstva pomeni odlično ekonomičnost in nizke emisije CO2, ne glede na to, kateri pogon boste izbrali.

Bolj učinkovito napolnite baterijo

Bolj učinkovito napolnite baterijo

Pomoč pri vožnji po klancu navzdol zagotavlja dodatno zaviranje z mmotorjem in polnjenjem visokonaptostnega akumulatorja in tako ohranja hitrost vozila med spustom. Aktivirate jo s pritiskom na gumb na prestavni ročici (samo vozila s hibridnim pogonom).

Uporabite manj goriva s sistemom auto start-stop

Uporabite manj goriva s sistemom auto start-stop

Ko se ustavite ob semaforju ali v koloni, lahko ta tehnologija samodejno ustavi motor (ne prekine pa delovanja pomembnejših naprav, kot so žarometi, klimatska naprava, radio in Ford SYNC). Ko ste pripravljeni nadaljevati vožnjo, samo pritisnite sklopko in izberite prvo prestavo kot običajno in sistem se bo ponovno zagnal. Sistem Auto-Start-Stop je zlasti učinkovit v mestih in na mestnih ulicah, kjer lahko porabo goriva zmanjša za do 10 % (mestna vožnja).

Boljša aerodinamika pomeni boljšo učinkovitost

Boljša aerodinamika pomeni boljšo učinkovitost

Ko vozite počasi, sistem aktivnih rešetk ohranja odprte prednje rešetke, da se motor ohlaja. Ko pospešujete, se rešetke samodejno zaprejo, kar izboljša aerodinamiko in pomaga pri varčevanju z gorivom. Na dolgi rok lahko ta tehnologija pomembno vpliva na učinkovitost porabe goriva.

Hitro prestavljanje s konicami prstov

Hitro prestavljanje s konicami prstov

Običajno je to tehnologija, ki je na voljo samo v vrhunskih športnih avtomobilih, avtomatsko upravljanje prestav pa je na voljo pri vašem novem Mondeu. Ta tehnologija, omogoča hitro in preprosto menjavo prestav, ki bodo vedno na dosegu roke. Ker so upravljalniki nameščeni neposredno na volan, lahko prestave zelo učinkovito spreminjate tudi v ovinkih.

Prefinjen in eleganten vrtljivi avtomatski menjalnik

Prefinjen in eleganten vrtljivi avtomatski menjalnik

Tradicionalno prestavno ročico je zamenjal popolnoma na novo zasnovan vrtljivi menjalnik. Nova zasnova 8-stopenjskega samodejnega menjalnika prinaša izboljšano odzivnost in izjemno gladko prestavljanje za odlično vozno izkušnjo. To prinaša notranjosti bolj prečiščen, eleganten in moderen izgled.

Ročni menjalniki, ki se ujemajo z vašim motorjem

Ročni menjalniki, ki se ujemajo z vašim motorjem

Na voljo sta dva 6-stopenjska ročna menjalnika. En je vgrajen v 1,5-litrski motor EcoBoost. Drugi je na voljo z 2,0-litrskim motorjem EcoBlue.

Najbolje izkoristite svoj bencinski motor EcoBoost

Najbolje izkoristite svoj bencinski motor EcoBoost

EcoBoost bencinski motor uporablja kombinacijo direktnega vbrizgavanja goriva in turbo polnjenja, kar zagotavlja izjemno zmogljivost pri vožnji in ekonomičnost porabe goriva. 1,5-litrski EcoBoost navduši z 121 kW (165 KM).

Bi raje izbrali dizel? Imamo odlično opcijo!

Bi raje izbrali dizel? Imamo odlično opcijo!

Nova genercija EcoBlue turbodizelskih motorjev združuje obilo moči, navora in zmogljivosti, ob hkratni varčni porabi goriva in majhnimi izpusti CO2. Serijski sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov s selektivno katalitsko redukcijo pa zagotavlja občutno zmanjšanje NOX.

Brezkompromisna varnost

Novi Ford Mondeo je opremljen z naprednimi varnostnimi sistemi, ki vam pomagajo varovati vas, vaše potnike in druge udeležence v prometu. Nekatere tehnologije, vključno s sistemom za pomoč pred trkom z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, lahko proaktivno pomagajo pri preprečevanju incidentov.

Popolna zaščita potnikov na zadnji klopi

Popolna zaščita potnikov na zadnji klopi

Zadnja sedeža sta lahko opremljena z resnično izjemnim varnostnim sistemom - v zadnje varnostne pasove je vgrajena zračna blazina. V primeru trka se pasovi napihnejo in razdelijo udarno silo na širše območje telesa, ki je petkrat večje od običajnih varnostnih pasov. Z zmanjšanjem pritiska na potnikove prsi in z nadzorovanjem gibanja glave in vratu je ta inovativna tehnologija zasnovana tako, da povečuje zaščito vaših najmlajših.

Ohranite nadzor, ne glede na pogoje

Ohranite nadzor, ne glede na pogoje

Združuje vrsto tehnologij, zasnovanih, da omogočijo večji nadzor nad vozilom. Senzorji zaznajo nenadne spremembe v krmiljenju, zaviranju ali obnašanju vozila, ki lahko povzročijo izgubo nadzora, nato pa sistem ESC natančno prilagodi hitrost posameznega kolesa, kar ustali stabilnost vozila in preprečuje zdrsavanje. Funkcije sistema ESC vključujejo pomoč pri speljevanju v klanec (HSA), sistem proti zdrsu pogonskih pogonskih koles (TCS), pomoč pri zaviranju v sili in elektronsko predpolnitev tlaka v zavornem sistemu.

Sistem za preprečevanje trka z zaznavanjem pešcev in kolesarjev

Sistem za preprečevanje trka z zaznavanjem pešcev in kolesarjev

Pomoč preprečevanja trkov z zaznavanjem pešcev zaznava ljudi (le sistemi s kamero) pred vami oziroma analizira, kdo bi lahko prestregel pot vašemu vozilu ter vas z vizualnim in audio opozorilom opozori na oviro pred vozilom. Če se ne odzovete, bo sistem začel zavirati. Ta inovativna tehnologija je zasnovana tako, da zmanjša resnost nesreč in v nekaterih primerih prepreči nalet od spredaj. Sistem je aktiven pri hitrostih med 5 in 130 Km/h. Pešce prepoznava pri hitrostih do 80 km/h.

Dodatna moč ob zaviranju v sili

Dodatna moč ob zaviranju v sili

Pomoč pri zasilnem zaviranju pomaga pri doseganju maksimalne učinkovitosti vašega vozila v izrednih razmerah. Deluje povsem avtomatsko s pomočjo elektronskega sistema za nadzor stabilnosti, ki zazna, koliko ste sami zavrli in ga po potrebi samodejno poveča zaviranje.

Izberite, katera vrata želite zakleniti ali odkleniti

Izberite, katera vrata želite zakleniti ali odkleniti

Mondeo ima daljinsko centralno zaklepanje vrat, ki je varnejše kot kdajkoli prej. Odločite se lahko za odpiranje posameznih vrat, medtem ko ostala vrata ostanejo varno zaklenjena, dokler ne aktivirate stikala varnostnega stikala. To stikalo nadzoruje zaklepanje in odklepanje vseh vrat vozila.

Mondeo do 6.400 € prihranka

Legendarna Fordova limuzina - še bolj elegantna in sodobna. 
 

  • edini karavan s hibridnim pogonom
  • 5 let jamstva brez omejitve kilometrov
  • bogata serijska oprema in številne pametne tehnologije
  • najvišja stopnja varnosti za vse udeležence v prometu

 

Vozila na zalogi

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Edo Jagodič s.p.